Informatie voor praktijken

De arbeidsmarkt van ondersteunend personeel in de huisartsenzorg is in een snel tempo krapper geworden. Mede door de complexer wordende zorgvraag en de vergrijzing van het personeelsbestand neemt de krapte de komende jaren verder toe. Als er niet voldoende ondersteunend personeel wordt opgeleid, komt de continuïteit van de huisartsenzorg in het gedrang. Download onder de button de brochure.

Download de brochure »

Wat is het doel?
Door gebrek aan stageplaatsen bij huisartsenpraktijken worden momenteel te weinig doktersassistenten opgeleid. Het doel van Stagepunt Midden-Brabant is om huisartsenpraktijken een positieve ervaring te geven bij het opleiden van stagiairs, zodat men enthousiast wordt en blijft om stageplaatsen aan te blijven bieden. Anderzijds kunnen meer stagiairs enthousiast worden gemaakt voor de huisartsenzorg, waardoor doktersassistenten beter kunnen worden behouden. Door gezamenlijk en regionaal op te trekken kan de krapper wordende arbeidsmarkt worden tegengegaan.

Wat doet Stagepunt Midden-Brabant?

 • Het aantal op te leiden personeel afstemmen op de toekomstige tekorten;
 • Het matchen van de juiste stagiair bij de juiste huisartsenpraktijk in samenwerking met ROC Tilburg;
 • De huisartsenpraktijk ondersteunen bij de administratieve en organisatorische taken rondom het plaatsen van een stagiair;
 • Begeleiding en coaching van de stagiair en de werkbegeleider van de praktijk;
 • Een brug vormen tussen de individuele huisartsenpraktijken en ROC Tilburg;
 • Feedback van stagiairs en praktijken bundelen voor verbetering van het lesprogramma;
 • De leerling doktersassistent informeren en enthousiasmeren over werken in de huisartsenzorg.

Wat zijn de voordelen?

 • Eén centraal aanmeldpunt voor praktijken en stagiairs en één aanspreekpunt voor de praktijk en de stagiair gedurende de stageperiode;
 • Door duidelijke instructies en coaching zijn de werkzaamheden voor de stagiair en de praktijk duidelijk;
 • De taak van de huisartsenpraktijk is vooral toegespitst op de inhoudelijke begeleiding, beoordeling en, bij een derdejaars stagiair, de examinering;
 • Mogelijkheid om bij goed functioneren de stagiair in dienst te nemen;
 • Een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het lesprogramma middels een rapportage met gebundelde feedback voor de opleiding;
 • Door het aanbieden van een stageplaats draagt de huisartsenpraktijk bij aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Per 1 september 2018 is Stagepunt Midden-Brabant live gegaan voor doktersassistenten in opleiding. Stagepunt Midden-Brabant haar voornemen is om ook met praktijkondersteuners te starten.

Bent u bereid een stageplaats aan te bieden?
Laat het ons weten via info@stagepunt.org of 085 – 13 03 953. Bekijk hier de actuele stageperiodes (2019-2020) van ROC Tilburg.

Aanvraag vergoeding stagiair doktersassistent

Wat kan de praktijk van de stagiair verwachten?
Bekijk hier wat uw praktijk in leerjaar 1, 2 en 3 kan verwachten van een stagiair.

Interesse in de gratis (incompany) basisworkshop voor werkbegeleiders?
Voor alle doktersassistenten in de regio die de stagiairs gaan begeleiden organiseren we een gratis workshop Stagebegeleiding in de regio. Tijdens deze workshop wordt kennisgemaakt met het begeleiden van stagiairs en er worden ervaringen gedeeld met andere werkbegeleiders! Lees hier meer informatie en de mogelijkheid tot inschrijving.

Interesse in een training tot examinator?
ROC Tilburg organiseert in schooljaar 2019-2020 wederom een aantal trainingen tot examinator in de beroepspraktijkvorming (BPV). Deze training omvat 2 dagdelen en is een basistraining. Lees hier meer informatie en de mogelijkheid tot aanmelding.

Vragen?
Heeft u een vraag? Neem contact op met Stagepunt Midden-Brabant via info@stagepunt.org of 085 – 13 03 953.

Stagepunt_Logos